Следвайте Гласове в ТелеграмТърговската война между САЩ и Китай ескалира. Пекин

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТърговската война между САЩ и Китай ескалира. Пекин
Коментари Харесай

Задава се криза при батериите. Китай ограничава износа на графит

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай ескалира. Пекин лимитира износа на графит, който е главен материал за изработката на акумулатори. Преди това Съединените щати не разрешиха продажбите на графични ускорители Nvidia, създадени особено за Китай.

Китай лимитира износа на избрани графитни артикули, с цел да отбрани националната си сигурност, гласи изказване на Министерството на търговията на страната, на което се базира Ройтерс в обява по тематиката.

Китай е най-големият производител и експортьор на графит в света и преработва повече от 90% от международния графит в материал, който се употребява в съвсем всички аноди на акумулаторите на електрически транспортни средства.

Същевременно Европейският съюз обмисля налагане на мита върху създадените в Китай електрически коли с аргумента, че те незаслужено се облагодетелстват от дотации. В допълнение, по-рано тази седмица държавното управление на Съединени американски щати разшири рестриктивните мерки върху достъпа на китайски компании до полупроводници, в това число прекъсване на продажбите на съвременни чипове, създадени от Nvidia.

Китайското министерство на търговията съобщи, че този ход (ограничаването на износа на графит) „ способства за сигурността и стабилността на световната верига за доставки ” и също „ способства за по-добрата отбрана на националната сигурност и ползи ”.

Ограниченията, въведени от държавното управление, не са ориентирани към съответна страна. Според китайските митници, най-големите купувачи на графит от Китай са Япония, Съединени американски щати, Индия и Южна Корея.

От 1 декември Китай ще изисква от експортьорите да аплайват за разрешителни за доставка на два типа графит, в това число синтетичен графит с висока непорочност, висока неотстъпчивост и висока здравина, както и натурален люспест графит и неговите артикули.

Новите ограничения ще обезпечат вътрешни доставки на графит за военна приложимост, като да вземем за пример в галактическия бранш, както и за вътрешно произвеждане на акумулатори. Акциите на производителите на китайски коли и нови типове акумулатори се покачиха след новината.

Инфо: technews.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР